utorok 1. novembra 2016

Frank Lloyd Wright a jeho domy z prérií

Frank Lloyd Wright bol americký architekt, dizajnér, spisovateľ a učiteľ, ktorý navrhol viac než tisíc objektov. Wright bol zástancom navrhovania stavieb v súlade s prostredím, v ktorom stáli  a potrebami človeka, išlo o filozofiu „organickej architektúry“. Najlepším príkladom tejto filozofie bol dom Fallingwater (1935), považovaný za najväčší skvost americkej architektúry. Wright bol taktiež vedúcou osobnosťou „Prériovej školy“ a je autorom konceptu domu U.S.O.N.A, unikátnej vízie urbanistického plánovania v Spojených štátoch. Aktívne tvoril vyše 70 rokov. Jeho dielo zahŕňa budovy rôznych typov – kancelárie, kostoly, školy, mrakodrapy a iné. V roku 1991 bol označený Americkým inštitútom architektov za „najväčšieho amerického architekta všetkých čias.“


Willits House, 1901, USA

Ja sa budem v tomto príspevku venovať hlavne jeho ranej tvorbe - prériovej architektúre. Typickým príkladom tohto štýlu je dom Willits, ktorý bol postavený v roku 1901 na predmestí Chicaga. Centrom stavby je krb (ohnisko), ako to bývalo aj pri domoch prvých amerických osadníkov. V tomto prípade však ide o umiestnenie nie funkčné, ale symbolické - krb bol srdcom domu a predstavoval súdržnosť rodiny. Od strednej časti sa odvíjajú kolmé krídla, priestor graduje, postupne sa otvára, až voľne splýva s okolím domu. Napomáhajú tomu veľké presahy striech s nízkym sklonom, terasy, a nízko položené pásové okná. Spojenie so zemou umocňujú výrazné horizontálne línie fasády a strechy. Čo sa týka priestoru v interiéry, nie je členený žiadnymi priečkami ani dverami, je len opticky a emocionálne vymedzený na miestnosti, čo sa označuje ako voľný tok priestoru.
Willits House, pôdorys prízemia
Willits House, interiér
Tvorba Franka Lloyda Wrighta ovplyvnila všetkých významných architektov 20. storočia a má stále čím osloviť aj súčasné generácie. Jeho stavby sú nadčasové, nenapodobiteľné a neviem sa dočkať okamihu, keď niektorú z nich navštívim aj osobne :) .

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára