nedeľa 16. októbra 2016

Rytmus náš každodenný

Rytmus nás obklopuje vždy a všade bez toho, aby sme si to uvedomovali. Napríklad striedanie dňa a noci, hudba, či rytmus našej reči. Pravidelné opakovanie istých prvkov dodáva celku harmóniu. Upokojuje človeka, lebo pri rytme dokáže predpokladať, čo nasleduje ďalej. A rovnako to platí aj v architektúre.

Pozrime sa na nasledujúce kompozície rytmov. Tá prvá, statická a priamočiara je najjednoduchším rytmom. Rovnaké obdĺžniky sa opakujú v rovnakých intervaloch a tvoria tak rad. Modifikáciou tejto kompozície získame zvyšné dva rytmy (2,3), ktoré už majú istú dynamiku a vyvolávajú rozdielne emócie.




Poďme sa ešte viac pohrať s obdĺžnikmi. Rytmus môžeme vytvoriť aj zmenou farby (4), či  orezaním modulového tvaru (5). A takto som sa úpravami môže človek dopracovať napríklad k poslednému rytmu (6).



Rytmus má úžasnú vlastnosť – vie pracovať aj s ostatnými kompozičnými postupmi. Vieme ním vytvoriť súmernosť, statiku, dynamiku, ba aj kontrast. Je najlepším priateľom umelca. Nechajte sa preto inšpirovať rytmom všedných dní a vnímajte túto harmóniu života.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára