piatok 3. marca 2017

Troška inšpirácie

Zadanie znie jasne - skautská klubovňa. Čo si však pod takou stavbou predstaviť? Existuje nejaký archetyp, podľa ktorého sa dá riadiť? Pre inšpiráciu a usporiadanie myšlienok som si vyhľadal stavby podobného typu.


Scout Space /MUTAR Arquitectos, Chile, 2009






Lion Park Scouts / Auburn University Rural Studio, USA, 2014























Obe tieto stavby spája jedno - sú malé, vnútri otvorené a sú prepojené s kontextom, v ktorom sa nachádzajú. Spája ich tiež použitie materiálov, teda hlavne dreva.

DDS Søndermarken /Sophus Søbye Architects, Dánsko, 2015

































Toto komunitné centrum na predmestí niekde v Dánsku je napriek použitiu dreva úplne odlišné od predchádzajúcich stavieb, a to hlavne svojou rozlohou a určitou neosobnosťou.

Elderly People Association /Nicolas San Architecte, Francúzsko, 2013


























Komunitné centrum pre seniorov sa nenápadne tlačí medzi už dávno stojacimi stavbami, a napriek stiesneným podmienkam sa v ňom podarilo vytvoriť zaujímavý multifunkčný priestor.

InfoWash /The Design Workshop, USA, 2009

























Skvelé miesto na spájanie ľudí z okolia sa podarilo vytvoriť ateliéru The Design Workshop. Práčovňa a komunitné centrum na malej rozlohe v budove z prírodných materiálov stala srdcom susedstva.

Každá z týchto stavieb ukázala svoju cestu, ako sa vysporiadať so skautskou klubovňou alebo komunitným centrom v stiesnených podmienkach. A teraz je už na mne, ako a či sa nechám inšpirovať. Držte mi palce! :)